zaterdag 15 oktober 2011

Tips van jefavorietelamp.nl voor een goed lichtplan

Hoe het licht in de ruimte komt bepaald voor een groot gedeelte de sfeer in de ruimte. Door goed en slim te kiezen in de verschillende soorten licht en design verlichting ontstaat er een prettige ruimte.

Daarom worden dan ook veel vragen worden gesteld aan www.jefavorietelamp.nl is hoe je een lichtplan opstelt voor een woonhuis met alle design verlichting en lampen welke op de site aanwezig zijn. Hoe kan ik kiezen vanuit alle modellen en design lampen, en hoe weet ik hoe ik de juiste lamp of lichtbron kies.

Hierin de staan een hoop tips welke je helpen om zelf een simpel lichtpan op te stellen en de juiste lampen en lichtbronnen toe te passen.

Tip 1
Werk met verschillende soorten licht. Mix het directe licht van spots met direct licht uit een hang lamp of een lees lamp. Zorg dat er indirect licht via het plafond de ruimte binnen komt via bijvoorbeeld een wand lamp of staande lamp en zorg voor plaatselijk licht.

Tip 2
Werk met dimmers op de lampen. Dit zocht dat je kunt kiezen voor de juiste hoeveelheid licht bij de behoefte en activiteit welke ja dan uitvoert. Als je een gloeilamp of een halogeen lamp dimt geeft het ook nog een warmen licht. Dit gebeurd niet als je een TL, spaar lamp of LED dimt. Deze lichtbronnen blijven gelijk van kleur. Alleen de hoeveelheid licht  verminderd bij deze lichtbronnen.

Tip 3
Besef dat als de hele ruimte volhangt met Mondriaan de ene van Gogh niet meer opvalt. Zorg dat er een ballans ontstaat tussen de armaturen, meubels en andere zaken welke je interieur maken. Er ontstaat een onrustige sfeer als alles opvalt en zijn eigen plaats probeert te veroveren. Vaak wordt er in een licht advies door onze adviseurs gebruik gemaakt van spots welke zijn weggewerkt zijn in het plafond om deze rust te creëren. Ook is ons meest verkochte wand lamp, de tibo wand lamp van toss B een zeer rustig wand armatuur wat zijn licht ver de ruimte in stuurt.  Zo blijft er plaats over om boven bij de tafel een kroon van brand en van Egmond te gebruiken, of een duidelijke design stament te maken met de George Floor/Reflector van Tobia Grau. Ook blijft er meer ruimte over voor een mooi schilderij of foto’s zodat dat deze hoeven te concurreren met de lampen in je interieur.

Tip 4
Kijk goed naar de indeling van de ruimte. Waar ga je je stoel neerzetten en je bank. Wat is een prettige plek om te lezen, waar staat de eet tafel. Ook is het belangrijk om te weten welke activiteiten je veel uitvoert op welke plek. Zit je altijd te werken aan tafel of je leest graag. Hou je van kunst, of vindt je het leuk om veel foto’s op te hangen. Dit zijn allemaal elementen waar je rekening dient te houden met het maken van een licht advies of licht plan. Ook de kleuren en materiaal je wilt gaan gebruiken zijn van invloed op je licht plan en welke lichtbronnen je daarmee kunt gaan gebruiken. Dit bepaald weer welke design lampen je kunt uitzoeken.

Tip 5
Maak een lichtplan of licht advies op tijd. Heel vaak krijgen we verzoeken van klanten om een lichtplan te maken terwijl de bouw of verbouwing al ver gevorderd is. Dit beperkt de mogelijkheden sterk. Zo is de Grid in ZB van Deltalight een populair armatuur. Maar dit kan alleen toegepast worden wanneer er in de bouw daarmee rekening is gehouden en deze spots ook ruimte is gemaakt in het plafonds. Er is ook een goed lichtplan te maken als de bouw ver gevorderd is. Zo is de down serie van Kreon een fraaie en sober gevormde opbouw spot. De beperking is altijd of de lichtpunten wel op de juiste plaats zitten. Dus kom op tijd voor een lichtplan of licht advies.

Tip 6
Licht ontstaat door donkerte. We willen daarmee zeggen dat het juist spannend is om niet alles vol in het licht te zetten, maar juist ballans zien te vinden. Niet de hele ruimte moet egaal verlicht worden, maar juist door het donker laten van bepaalde stukken van de ruimte wordt de ruimte spannender. Een egaal verlichte ruimte wordt als saai ervaren.

Tip 7
Gebruik de juiste lichtbronnen inde juiste situatie. Spaarlampen zijn een energie zuinige lichtbron. Gelukkig zijn deze spaarlampen tegenwoordig ook te krijgen in een dimbare uitvoering. En de afmetingen van de spaarlampen zijn kleiner aan het worden. Maar het grote nadeel is nog steeds dat de lamp tijd nodig heeft om op te starten. Ook vinden veel mensen de lichtkleur minder mooi dan een gloeilamp of een halogeen lamp. En spaarlamp toepassen in bijvoorbeeld een toilet heeft geen zin. Maar een degelijke lamp in de schuur, gang of inde buitenlamp is een prima alternatief.

Ook veel gloeilamp vervangers door LED hebben nog nadelen. Wel geeft LED gelijk licht. Maar de lichtkleur is nog aan de koude  blauwe kant.  Ook de lichtkleur van LED wordt niet warmer wanneer je deze lichtbron gaat dimmen.

Hou er ook rekening mee dat niet alle kleuren kleur echt weergegeven worden bij LED en spaarlampen. Dit kan verveld zijn bij bijvoorbeeld het bekijken van foto’s of het selecteren van kleding. De lamp zend niet alle kleuren uit zodat ook niet alle kleuren weergegeven kunnen worden. Dit resulteert er in dat een donker blauwe, zware en donker bruine rok niet van elkaar te onderscheiden zijn. Ook zorgt het er voor dat een rode blouse net iets roder of juist matter overkomen onder dit licht dan hij werkelijk is. Niet voor niets lopen we vaak naar buiten in een kleding winkel om de kleding goed te kunnen beoordelen.

Tip 8
Betrek alle ruimte in je licht plan. Niet allen voor de woonkamer is het nuttig om een lichtplan of licht advies te maken voor je design verlichting, maar ook voor de overige ruimte. Ook de keuken en slaapkamers kun je spannender en comfortabeler verlichten als je deze ruimtes betrekt in het lichtplan of licht advies. Vergeet naast de binnen verlichting ook niet de buiten verlichting mee te nemen in het lichtplan. De tuin is vaak een verlengde van de woonkamer. Een goed licht plan zorgt er voor dat de tuinverlichting een mooi verlengde is van de woonkamer of de keuken. De tuin lampen zorgen er voor dat iut uitzicht van uit deze ruimtes prettig is om te zien.

Tip 9
Wees creatief! Licht is er niet alleen om de ruimte te verlichten, het voegt door zijn licht ook iets toe aan de ruimte. Een goed toegepast LED strip in een leuke kleur geeft de toilet een spectaculair uiterlijk. Door niet een hanglamp toe te passen maar een aantal verschillende achter elkaar heb je gelijk een ander beeld boven je tafel. Door wand verlichting toe te passen en het plafond aan te lichten i.p.v. een plafonnière krijg je veel prettiger licht. Door een schilderij met grondspots uit te lichten geeft het schilderij opeens een heel ander gevoel in de ruimt een krijgt het meer aandacht. Stop een aan kleurfilter in een armatuur om de ruimte op te frissen. Plaats een extra grote lamp toe boven de tafel en hang deze lamp wat hoger. Maak gebruik van een koof in het plafond en laat het plafond zweven. Of stop een TL onder een kast zodat deze van de grond los komt. Zo zijn er 1001 licht ideeën welke er voor zorgen dat je ruimte net iets extra krijgt.